Pokémon GO frissítés: A pokémonok spawn-olási módja megváltozott!

     Rögtön a húsvéti event után, észrevehettétek hogy mintha kicsit másképp jelennének meg a pokémonok a játékban, ez a fontos változás külsőleg nem tűnek ki, de a motorháztető alatt igenis nagyon fontos. Eddig a játékban ha egy adott helyen megjelent egy poki akkor az ugyebár megjelent a többi játékosnak is. Ez eddig tiszta sor. Na ugyebár hogy ez ne legyen unalmas, ez az adott pokémon random szintet kapott (így random combat power-t is). Például ha egy Dragonite (haha, jó is lenne) nekem megjelent 24-es szinttel és 1700-as cp-vel, neked -ugyanez a Dragonite- lehet 14-es szintű és 800-as, egy harmadik személynek meg 10-es szintű és 500-as. De ugyanakkor az IV és a moveset az maradt ugyan az. Egy újabb példa erre: ha nekem egy 2001 cp-s 86%-os IV-s Snorlax jelenik meg Zen Headbutt és Hyper Beam moveset-tel, akkor neked ez lehet 1400-as cp-s, de az IV és a moveset ugyan az lesz mint amilyen nekem volt.

Mi is az az IV?
Individual Value: Egyéni érték , azaz egy mutató mely kiszámolja hogy az adott pokemon mennyire jó. Ez egy százalékos érték, ahol a 100% a tökéletes. Egy képlet segítségével lehet kiszámolni, melyet befolyásol a CP-szint aránya, mennyi az életereje, mennyibe kerül a fejlesztése, és hogy melyik a legjobb tulajdonsága (Életerő, támadás, vagy épp védekezés). Vannak jó kiegészítő appok telefonra: IV Go, Calcy IV melyek automatikusan kiszámolják neked vagy online kalkulátorok: Poké Assistant ahol manuálisan megadott értékek alapján számolják ki.

Na most ez megváltozott! Méghozzá a következőképpen:

  • 25-ös szint alatt: A felbukkanó pokémonok random szintet, cp értéket, IV értéket, és moveset-et kapnak
  • 25 és 30-as szint között: A felbukkanó pokémonok random szintet és cp értéket lapnak, de az IV értéték és a moveset egységes.
  • 30-as szint felett: Minden megjelenő pokémon egységes.

És mire jó ez?

     Ezzel megakadályozták az úgy nevezett traker oldalak (ahol térképen le tudod csekkolni a közelben lévő pokikat, pl: pokehunter) azon funkcióit hogy a rákeresett pokémonok IV értékét és moveset-jét is meg tudd nézni, mivel ezen oldalak úgy működnek hogy bot segítségével létrehoznak alacsony szintű felhasználókat, és ezeket küldik el hamis gps-szel az adott helyre, amit megadtál. Így megakadályozták hogy otthon a gép elől csak akkor mozdulj ki ha egy elfogásra érdemes pokémont látsz, és megfosztod magadtól azt az élvezetet amit ez a játék valójában adni kíván.
     Ez az egész mechanizmus hasonlít arra a rendszerre ahogy a játék eldönti hogy egy poki shiny lesz vagy sem. Így arra is következtethetünk hogy nemsokára a Niantic akár több, shiny pokémon-nal is előrukkolhat, habár ennek nem lenne sok értelme, nem valószínű hogy a következő event-ig bármi ilyesmire készülne. De legalább megnyugtató hogy a lehetőség meg van rá.

Összegzés:

      Én örülök ennek. Nem szeretem hogy ezek a pokémon tracker térképek működnek, mert szerintem tök fölösleges. Arról nem is beszélve hogy ez egy szórakoztató játék, ahol szükség van random faktorokra, és szükség van a játék nehezítésére mert túl hamar ki lehet maxolni mindent és így hamar játékosokat veszíthet a Niantic.

Forrás: https://www.pokemongroup.com/

Hozzászólások

hozzászólás

Kapcsolódó cikkek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..