Utazók 2017 (spoilermentes)

Helló, sziasztok!

A 2017 első félévében a moziműsor palettáján a sci-fi főleg filmek szerepelnek, amivel nincs is semmi gond, hisz egy jó kis sci-fi mindig jól jön. Az első a sorban az Utazók (Passengers) című film érdekelt, amit 2017 elejétől kezdve adtak a mozikban. Én még csak most jutottam el a moziba megnézni, és elég nagy elvárásaim voltak a filmmel kapcsolatban mivel nagyon tetszik az alap koncepció.

Az alaptörténet a következő: a jövőben egy cég azzal foglalkozik hogy gyarmatosít különböző életre alkalmas bolygókat, és utasokat szállít oda. Az utazás 120 évbe telik, és hogy ezt a hosszú utazást túléljék az Avalon űrhajó több mint 5000 utasa, hibernálják őket, és egy hibernációs ágyba rakják bele az utasokat és a hajó legénységeit, ami segít nekik hogy átvészeljék a nem rövid kirándulást, és 6 hónappal a megérkezés előtt felébreszti az utasokat. De két ágy meghibásodott és idő előtt, felébreszti Jimet és Aurorát, és szembe kell nézniük a ténnyel hogy valószínűleg nem élik túl az utat, mivel abból még 90 év van hátra. Ezzel a tudattal kell leélünk az életüket a luxushajón de rájöttek hogy nem csupán a véletlen miatt ébredtek hamarabb…

A trailer láttán azt vártam a filmtől hogy egy misztikus sci-fi lesz amiben megmutatnak egy olyan világot amiben csak ketten vannak, esetleg egy kis drámát, ahogy kicsit megkattannak együtt odafent. A misztikus vonalban nagyon reménykedtem, érdekelt hogy miért ébredtek fel pont ők ketten, de ehelyett ez a misztikus szál teljesen kimaradt a filmből és egy romantikus lovestory-t kaptunk ami még nem is gond, de azért valljuk be nem igazán ez a célközönsége ezeknek a filmeknek. Így nem is csoda hogy sokan lehurrogták a filmet hogy ez egy romantikus dráma, és ezért nem is lehet őket hibáztatni. De ne feledjük fel hogy ez a film megteremtett egy új műfajt: a romantikus sci-fit. Ez tök új és ilyet manapság igazán nehéz alkotni. A romantikán kívül van benne egy fő bonyodalmi szál, ami izgalmas és jó, csak kicsit rövid és hirtelen lezavarják. Ezt körülbelül úgy képzeljétek el hogy a film 85%-a a két párról és azoknak a szerelmi vonaláról szól, 15%-a pedig a bonyodalmi szál. Nem akarok sokat mesélni róla mert köze van az ágyak meghibásodásához, így legyen elég ennyi, vagy ha mégis érdekel akkor nézd meg a lent szereplő spoileres véleményt.

A film amúgy látványilag teljesen rendben volt, megéri moziban megnézni, csak nem 3D-ben mert teljesen fölösleges. Annyi 3D-s jelenet volt mint amennyi romantikus film található az én gépemen. Jó oké… amikor elhaltak egy vörös törpe mellett az tényleg jól nézett  ki de ezt leszámítva tényleg semmi 3D-s jelenet nem volt. A színészek benne hitelesek voltak, és a történtet sem volt vontatott, szépen ki tudták tölteni a két órás játékidőt.

Ez a film nem sci-fi fanok filmje, inkább tipikus olyan randifilm, amin te sem unod magad. Teljesen eredeti és formabontó, de ne azt várd amit a trailerben látsz. Semmi misztikus vonal, annál inkább több romantika, jó lovestory és szép látvány, és kevés sci-fi elem. De megérte megnézni!

Spoileres vélemény
A fimben az a misztikus elem hiányzott számomra hogy miért is ébredtek fel ők ketten. Azt vártam hogy “kiválasztották” őket, de nem tudják azt hogy miért. És hittem hogy a film arról fog szólni hogy ezt az okot kutatják. Ehelyett igazából csak Jim ágya hibásodott meg, és miután egy évig egyedül volt a hajón, már már beleőrülve a magányba, elkeseredésében ébresztette fel Aurorát. Erre a drámára van kiélezve a film, természetesen ebből jön a bonyodalom is -mivel természetesen- idővel Aurora ezt megtudja. De a végjátékban szereplő bonyodalom, amikor szépen lassan kezd leállni és bekrepálni az űrhajó, túl hamar le lett zavarva, épp hogy felfedezték a hibát már a következő jelentetben már keresik is a probléma forrását, majd meg is oldották azt. Van benne pár klisés jelenet is, mint például azt hogy Aurora nyilvánvalóan rájön arra hogy Jim önzőségből felkeltette őt, tönkretéve az életét, illetve Jim kötelező önfeláldozása is. Bele lehetne kötni az olyan jelenetekbe is hogy miután Jimet szénné égette az űrhajó hajtóműve, hogy élte túl (ne mesélje be nekem senki hogy az űrruha megvédte… simán el kellett volna égnie), de mivel ez inkább romantikus film mint sci-fi így megbocsátható neki.

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..