Széttörve 2017 (spoilermentes)

Sziasztok!

A héten nagyon belelendültünk a mozizásba. Rögtön az Utazók után pár nappal egy izgalmasnak és hihetetlenül betegnek tűnő filmet akartunk megnézni a Széttörve (Split) című thrillerre. Véleményem szerint egy thrillert az jellemez hogy felkavaró és izgalmas, a jó thrillert pedig az hogy olyan csavaros és elgondolkodtató hogy a végére elszáll az agyad. De könnyű elrontani vagy túlzásba vinni.

A filmről annyit lehetett tudni hogy 3 lányt elrabol egy 23 személyiséggel rendelkező, skizofrén csávó, és a lányoknak ezt a betegségét kell kihasználnia a sikeres szökés érdekében. Legalábbis ennyi derült ki a trailerből számomra. Volt szó még valami szörnyről meg ilyesmiről de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki.

Na szóval… nekem nagyon tetszett ez a része a dolognak. Nagyon beteg az egész. Ahogy ott ül és 9 évesnek hiszi magát… libabőrös lettem.

A film nagyon hirtelen belevág a közepébe, az első pár percen belül megtörtént az elrablás, a gyilkoson kívül felületesen megismertük a karaktereket, a három lány közül kettő csak nyávogott és visítozott, semmi haszna vagy értelme nem volt a szerepüknek, gondolom drámaibb ha három fiatal lányt rabolnak el és nem csak egyet. Szóval ez az egész még teljesen rendbe volt, az emberrabló is nagyon jól alakította magát. Teljesen átjött a  szerepe, durva hogy mennyi mindent el tud játszani egyetlen egy ember, habár a 23 személyiségből igazából csak 4-et látunk a filmben. A film háromnegyedéig a film reálisnak mondható volt mert emberrablások és beteg emberek vannak, izgalmas volt ahogy megpróbáltak elszökni a lányok, de mikor már átment az egész egy bugyuta természetfeletti dologba akkor nem hittem a szememnek…. egy olyan filmet ahol pont az a drámai hogy akár egy igaz történet is lehet pont így lehet tönkretenni. Az egész filmet elrontotta és az egész történetet annyira ócskává és semmitmondóvá tette hogy sajnáltam hogy abban a  pillanatban nem mentem ki a moziból. Az meg hogy mi lett a vége csak hab a tortán.

Ez a film amilyen jól indult annyira borzalmas lett a vége. Nem éri megnézni, maximum csak az elejét… de tényleg. Nem értem hogy kaphatott ez a film imdb-n 7+ csillagot. Valószínűleg akkor szedett be ennyit amikor csak a trailert látták az emberek, mert az megér 8 csillagot is.

Spoileres vélemény
A film azon csúszott el amikor átment ebbe a természetfeletti dologba. Röviden: a történet szerint az ember tudata annyira erős hogy át tud változni bármivé, és emberrablónk egy szörnnyé változott. De szó szerint szörnyé. Kieresedik, gyors lesz és kibelezi a két jelentéktelen lányt. Falra tud mászni és ilyen 5 4 cm átmérőjű acélrudakat is el tud hajlítani. Természetesen a kés elgörbül a bőrén és még sörétes puskával sem lehet megsebezni. Ezt a baromságot… még hülyébben hangzik mikor leírom.  A filmben a harmadik lány aki nem annyira szerencsétlen kap egy nagyon erőltetett háttértörténetet (nagybátyja megerőszakolta kiskorában), de csak hogy megmutassák hogy neki milyen nehéz sorsa van.
A film vége egy iszonyatos nagy baromság… mikor már sarokba szorította a szörny a lányt, leszakadnak annak ruhái és észreveszi rajta hogy teli van heggel amit a csaj nagybátyja okozott. Eszébe jutott hogy őt is verte az anyja ezért békén hagyja…. és ennyi… szerintetek…?
És ami még szánalmasabb, a zárójelenetben még mutatják hogy x évvel az eset után ott van a skizofrén csávót öreg énje (Bruce Willis), ezzel nyitva hagyva a story-t hogy lehet még ennek folyatása…. hát ez szánalmas (Vagy az is lehet hogy ez utalás a hatodik érzékre, nagyon régen láttam már).

Végezetül ezzel a képpel búcsúznék tőletek! 😀

Hozzászólások

hozzászólás

Kapcsolódó cikkek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..