Oliver Bowden – Assassin’s Creed: Reneszánsz

Már nagyon régen tervezgettem hogy elolvasom ezt a könyvet mivel nagyon szerettem a (régebbi) Assassin’s creed játékokat. Nagyon kíváncsi voltam hogy mit tartogathat a könyv, hogy mennyibe más mint a játék, meg hogy úgy egyáltalán… mennyiben állja meg magát mint könyv. Most hogy már előkészülőben van az első film is úgy döntöttem nekiállok a sorozatnak, és írok róla egy egy kis rövid kritikát véleményt.
828782_5

Aki ismeri a játékot annak feltűnhet hogy a borítón Ezio Auditore szerepel aki nem az első, hanem a második részben szerepel. Ez azért van mert a könyvsorozatban a részek fel vannak cserélve, így a könyvsorozat nem teljesen követi a játék sorrendjét, erre érdemes odafigyelni mert én mint játékos kapásból megvettem az “Assassin’s Creed: A titkos keresztes háború” részt, mivel a játékban ez volt az első epizód (ahol Altaïr a főszereplő) és nem ezt. A külső borítón nincs is feltüntetve, legalább a gerincre odafért  volna egy kis szám hogy könnyebben lehessen követni azt. Gondolom amúgy a sorrendet azért cserélték fel mivel azért Ezio története sokkal kidolgozottabb, és könnyebben be lehet fogadni,  mint Altaïrrét. Így hogy megkedveltessék az olvasó közönséggel is a sorozatot és meg hogy megnézzék van-e egyáltalán igény annak folytatására. Szerencsére úgy nézett ki hogy van, mivel jelenleg 8 könyvet is kiadtak már.
Nagyon kíváncsi voltam mit hoznak ki belőle, nagyon érdekelt hogy mennyire követi a játék történetét, mennyire tudja azokat reális környezetbe beleilleszteni és meg úgy alapjába véve könyvként mennyire állja meg a helyét.
A borító minden játékost megfog, és eléggé felkelti az érdeklődést aki nem ismerné a sorozatot. Szerkezetileg a történet az egész szép lineárisan fel van építve, szép egyenesen halad. Próbálok nem spoilerezni bár mivel a könyv egy az egyben követi a játék történetét, így azoknak akik játszottak a sorozattal nem lehet semmi újat mondani,de hátha olyan is el akarja olvasni aki nem ismeri a játékot.
     Ahogy fentebb írtam a könyv lépésről lépésre követi a játék történetét, ami jó is meg nem is. Ugyebár a játék története fantasztikus volt, de kérdem én, van-e értelme elolvasni is ugyanazt? Hát ha rég játszottál vele nagyon is. Én élveztem minden egyes oldalát, de inkább nosztalgikus érés fogott el ahogy beugrottak a játék részletei, meg hát azért voltak hibák, nem is kevés. A történet nagyon hűen követi a játékot, úgy hogy próbálja azt reális környezetbe belerakni (azért a játék reálisnak nem mondható). Szépen megformázták a harcokat, a mászásokat, úgy hogy bele tudjuk élni magunkat és elhiggyük hogy egy emberről olvasunk és nem egy játékkarakterről. Ezio fárad és vannak korlátai, nem tud mindent egyből, szépen fejlődik a karaktere, és a képességei.
     Mivel egy lexikon méretű könyv kellene arra hogy minden apró dolgot kifejtsenek a játékban ezért a történet olykor-olykor felületes és siettetett. Ha játszottál vele akkor normálisan követni tudod a sztorit mert megmaradt a játék emléke és folyamatosan képbe vagy, de ha pedig nem akkor olykor el-el lehet veszteni a fonalat. Néha olyan dolgokra is kitér ami a játék szempontjából fontos volt de könyvbe nem kellett volna egy fél fejezetet írni róla, helyette inkább a főbb eseményekre kellett volna jobban koncentrálni. Az se túl szerencsés hogy sok a karakter és az sem segít ezen hogy egy karaktert háromféle képen is említenek, gyakran még én is belekavarodtam hogy ki kicsoda, és ezen a hátul lévő függelék (szereplőlista) se segít sokat.
     De ami nekem még kifejezetten tetszett az az hogy sokkal jobban van érzékeltetve az idő múlása mint a játékban, valahogy érzem ahogy Ezio szépen lassan képességei csúcsára ér és nem csak egy küldetés az életcélja, hanem az hogy a krédójának éljen. Ami még nagyon szimpatikus volt hogy meghagyták a sorozat sajátos nyelvezetet, sokszor használ a könyv olasz szavakat amiket lábjegyzetben lefordítanak, így még néhány olasz káromkodást is megtanulhatunk 😀
     A fantasy szál is szépen fel van vezetve, de látszik hogy később fognak kitérni igazán rá.
Nekem nagyon tetszett a könyv de aki nem játszott vele régen óvatosan, illetve aki nemrég játszott vele annak se ajánlanám mivel sok újat nem fog adni. Arra viszont tökéletes hogy emlékeztessen téged hogy mennyire jó és magával ragadó Ezio története. Habár a könyv egy kissé drága (4 000 Ft), én biztosan vevő leszek a többi részre is!

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..