A mai filmekről általában

Reboot, remake, prequel, sequel, spin-off. Sajnos manapság csak ebből áll a filmpiac, csak úgy mernek a filmkészítők  új filmet csinálni hogy egy kész közönség van, nem mernek kockáztatni. Így ha még rossz is a film, az eredeti filmnek a rajongói úgyis meg fogják azt nézni, garantálva hogy nem lesz totális csőd a vége.

De mik is ezek? Ha valakinek nem ismerős ez a négy szó, vagy épp nem olyan jó angolból elárulom hogy filmtulajdonságok. A reboot az amikor újradolgoznak, a remake az amikor újraforgatnak egy filmtörténetet. Ezekkel az a baj hogy totálisan el tudják rontani, és nagyon nehéz megfelelni mindenkinek. Valamibe bele kell nyúlniuk de ne annyira hogy az sértse az eredeti filmet. Ezért ezek már az elején halálra vannak ítélve, és minél nagyobb kultusszal és rajongótáborral rendelkezik az eredeti, annál nehezebb mindenkinek az ínyére lenni. Kivétel ez alól a mostanság nagyon divatos mesefilm átdolgozások, ahol egy aranyos ártatlan mesét, és annak történetét átdolgozzák komollyá és kissé sötétté. Ezeket általában megfűszerezik valamilyen vonzó, felkapott színésszel és már el is van adva, és elrontani sem lehet nagyon, mivel nincs semmilyen elvárás a közönség felől. Így ebből a szempontból jobb ha inkább rebootolnak valamit, azaz átdolgozzák az alapötletet, mint hogy csak újraforgatják azt. Nagyobb persze a kockázat, de az ember elvár valami újat a filmtől ha már kifizette a jegyet.

A prequel és a sequel, az a eredeti filmhez nem nyúl hozzá, csupán hozzá ad egy folytatást és egy előzményt. Csak megemlíteném hogy minden filmet, de mindet úgy tervezik hogy hozzá tudjanak tenni még egy részt. Ez ezért minden rohadt filmet befejezetlenül hagynak!!! Ez már vicc. Nincs olyan thriller vagy akciófilm, ahol a film befejezte után el tudnám mondani azt hogy “Igen! Ennek tök jó vége lett!”, ez nagyon gáz… A másik dolog amit ide tudnék felhozni az a szuperhősös filmek. Meddig fog vajon ez menni? A Marvel okádja kifele a filmeket és már csontig lenyúzta a témát. Komolyan valakit még érdekel az hogy mi lesz a bosszúállókkal vagy vasemberrel? Látványos de ugyanakkor 0 értékkel rendelkező filmeknek tartom ezeket, melyeket meg lehet nézni, de egy hét múlva arra sem emlékszem hogy ki volt akkor Amerika Kapitány főellensége. Általában ezek mind mind csak folytatások, mivel ahoz hogy jó prequelt, azaz előzményt lehessen készíteni ahhoz előtte meg kell ágyazni annak, mert eléggé fel lehetne borítani a történeti szálakat ha csak úgy kiadnak egy előtörténetet. Amit még furcsállok az az hogy mostanság már annyira nincs új ötlet Hollywoodban hogy folytatásokat készítenek több tíz évvel ezelőtti filmekhez. Ilyen például a kör is, amit a múlt héten néztem meg (erről külön vélemény később). Volt egy egész jó thriller, tetszett az embereknek, lehúztak még egy bőrt a elég rosszra sikerült Kör 2-vel, majd hagyták ülepedni a dolgot és most 12 évvel ezután hozzányúlnak hogy az akkori közönség megnézze -ezzel biztosítva a film elkészítésének megtérülését- és reménykednek hogy pár új – mostani generációból származó – néző is megcsodálja azt, és ez már tiszta profit lesz.

A spin-off egy kicsit kakukktojás, mind közül a leginkább értékelésre méltó, hisz itt az eredeti filmnek az “univerzumát” kölcsönzik. Az elődje történetét csak nyomokban tartalmazza, és csak súrolja a szálait. Ez legalább új és nem érzed magad átverve hogy kétszer fizettették meg veled az előző film jegyét. Ilyen például a tavaly karácsonykor kiadott Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet, ami véleményem szerint az egyik legjobb Star Wars film. Kockázat van, de nekünk, nézőknek nem számít ez.

Az az igazság hogy ki vagyok már éhezve egy olyan filmre ami megmarad bennem. Ahol nem ezek a filmtémák mennek és nem érzem azt hogy ezt csak a pénzért és a garantált nyereségért készítették nekem. Szeretnék olyat amiről 1 év múlva is tudok a filmről beszél mert annyira megmaradt bennem. Sajnos amíg ezekre a dolgokra igény van addig ki is használják azt. Csak remélni tudom hogy miné hamarabb kielégítik a közönség eme igényét.

Hozzászólások

hozzászólás

Kapcsolódó cikkek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..